‘Jeugd kiest niet zo snel voor BC Eindhoven’

Artikel in Eindhovens Dagblad van 4-11-2013

1dacea7422ab44e22754348b2344f8a4Door Paul van den Hurk LIESHOUT – Het was zaterdag tij­dens de warming-up duidelijk zicht­baar, de grote verschillen tussen Basketball Club Lieshout en Basket­ball Club Eindhoven. In het Lies­houtse team staan veelal jonge twintigers, die zich met intensieve en explosieve oefeningen warm­draaien voor de wedstrijd. Aan Eindhovense zijde zien we krasse knarren; dertigers en veertigers die wat rek- en strekoefeningen doen terwijl zij hun kniebrace strak trek­ken.

Als er vlak voor de wedstrijd nog even wat worpen worden geoe­fend, wordt het krachtsverschil goed zichtbaar. Waar behoorlijk wat schoten van BC Lieshout via de ring wegstuiten, is bijna elke worp van BC Eindhoven raak. Vier kwarten en een galavoorstel­ling later vertelt de score eenzelf­de verhaal: 40-84 in het voordeel van de Eindhovenaren.

In de hoofdklasse zijn de Eindho­vense ‘oldies’ een vreemde eend in de bijt. „Laatst hebben we uit­gerekend wat de gemiddelde leef­tijd van de ploeg is”, vertelt guard Edis Likic. „We kwamen uit op 40,7. En dat is nog een stukje la­ger dan vorig jaar, toen de 55-jari­ge Jan Walrecht nog meedeed. Koen van Hapert is met zijn 31 jaar de rookie van het team.”

Aan ervaring dus geen gebrek bij het Eindhovense basketbalteam. „We hebben een extreem oude ploeg, zo mag je het gerust noe­men”, vindt coach Wim Naardin. „Maar daar wil ik meteen aan toe­voegen dat we geen enkele wed­strijd verliezen op conditie. Con­ditioneel zijn we zelfs, denk ik, be­ter dan gemiddeld. Daar komt bij dat we effectief basketbal, spelen waardoor we niet of nauwelijks onnodige meters maken.”

Het arme BC Lieshout kan er na zaterdag over meepraten. Kenmer­kend is de rust waarmee BC Eind­hoven de thuisploeg overklast. „Vergeet niet dat iedere speler op hoog niveau gespeeld heeft”, ver­klaart guard Leendert Odijk het klasseverschil. „We hebben alle­maal minimaal op promotieklasse­niveau geacteerd.” Door de jaren heen heeft BC Eind­hoven naam gemaakt als laatste halte voor het basketbalpensioen ingaat. „We noemen onszelf wel eens het Regionale Veteranen­team of Het Eindstation”, lacht clubman, oud-speler en -voorzit­ter Jan Walrecht. „Twee à drie keer per week trainen willen we niet en doen we dus ook niet. Laat ons maar lekker wedstrijdjes spelen op zaterdag. Een jong ta­lent zal daarom niet zo snel voor BC Eindhoven kiezen, maar voor wat oudere basketballers is dit het perfecte team. Dit seizoen is bijvoorbeeld oud- international Willie-Jan Ackermans naar ons gekomen. En zo zijn er elk jaar weer nieuwe spelers die zich graag bij ons scharen.”

Als we in het voetbal spreken van ‘een derde helft’, dan kunnen we constateren dat BC Eindhoven ook uitblinkt in ‘het vijfde kwart’. Terwijl BC Eindhoven proost op de overwinning, komt Rob van Offeren, de 31-jarige center van BC Lieshout, voorbijgelopen. „Hey Rob, het was niet veel van­daag, hè”, krijgt hij te horen. „Kom volgend seizoen maar lek­ker naar Eindhoven!”

‘Oudjes’ van BC Eindhoven maken met effectief basket­bal korte metten met de ‘jeugd’ van BC Lieshout

Artikel Eindhovens Dagblad van 4-11-2013 (Klik op te vergroten)