Historie

BC Eindhoven is opgericht in 1981. In 1961 werd de basketballvereniging EBC Pirates opgericht door Huub Rooimans, Henk Louwers en Willem van der Sommen. In de eerste jaren van deze vereniging, maakte deze vereniging een exponentiele groei door. De eerste teams acteerden binnen zeer korte tijd op het hoogste niveau in Zuid-Nederland.

Om de groeimogelijkheden van de club te vergroten, werd EBC Pirates lid van de PSV federatie. Dit resulteerde in een naamsverandering: PSV Basketball. De ondersteuning van de PSV federatie zorgde ervoorr dat de teams van deze vereniging doordrongen tot de nationale divisies.

Eind 70-er jaren, begin 80-er jaren, werden de ontwikkelingen van het basketball in Nederland versneld door de komst van sponsoring. Andere clubs hadden helaas meer mogelijkheden, en konden daardoor getalenteerde buitenlandse spelers aantrekken (bijv. Elmex Leiden). Desondanks slaagde PSV Basketball erin om in 1980 de Nationale Beker te winnen.

Om op nationaal niveau te kunnen spelen, werd het eerste herenteam van PSV afgesplitst en ging verder onder de naam BC Eindhoven. Ten gevolge van de nieuwe setting, konden buitenlandse spelers worden gecontracteerd (zoals bijv. Bill Terry, Moo Smith en Kendell Mack). Helaas kende BC Eindhoven een terugval in de 90-er jaren, en waren er geen middelen meer om op nationaal niveau te acteren.

Tegenwoordig speelt BC Eindhoven op hoger rayonaal niveau, met spelers die over het algemeen op hoger niveau gespeeld hebben. De leeftijd ligt gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar.

Historische foto’s

1. Seizoen 1983-1984 – BC Eindhoven in Eerste Divisie Topsport Liga NBB (foto: Pierre Heuvelmans)

(op de foto, bovenste rij vlnr: Ad Smits, ?, Cees Duijzer, Jan Walrecht, Hans vd Wiel, Peter Notten, Aloys Barten, onderste rij vlnr: Fred Hoetmer, Rijk Gans, Peter Bloemsma, Tommie Rooyakkers, Ralf Schilder)

1983-1984  - BC Eindhoven